Addams Family Playfield (LightGreen)

Gepubliceerd op 21 september 2023 om 22:49

Met dank aan Ron van Ronsblog.nl  weer een Addams Family Playfield mogen restaureren.

Deze had ook zeker heel wat aandacht nodig want dit veld heeft heel wat schade opgelopen.

Zo kreeg ik het veld binnen:

Niks aan de hand maar dan gaan we nu inzoomen en circel ik wat opgeknapt moet worden.

 

Jup genoeg te doen weer, als eerst zoals altijd heel veld opschuren, dit zodat mijn verfen goed hechten maar ook om het veld iets uit te vlakken.

Daarnaast is dit noodzakelijk omdat de "glans" laag verwijderd MOET worden, als dit niet gedaan word is het veld binnen 2 maanden weer terug bij af.

 

Tijdens het opschuren worden alle plekken nog duidelijker zichtbaar zoals op de foto's hieronder.

 

 

Tijd om te plamuren!

 

Na heel wat uurtjes schuren en plamuren, het speelveld volledig ontvet en klaar gemaakt om te airbrushen.

 

Als eerst ben ik begonnen met de grijze/groene/rode en donkere blauwe vlakken boven:

 

 

Hierna met dezelfde groen die ik gecolormatched had aan de hand van het groen in het gras andere delen gespoten.

Grappig weetje: 

Alle groen in een Addams Family speelveld is 1 kleur groen, dus het dak van de Mansion en zelfs de Addams Family tekst in de explosie zijn 1 kleur groen.
Vooral in de Addams Family tekst lijkt het een mosgroen, dit komt doordat er een dikke orche-gele bies omheen hangt waardoor de groen anders "tint" voor het oog.

Ook rood , blauw en geel zijn overal 1 kleurtint.

 

 

Hieronder heb ik al het groen bijgewerkt waar er schade was:

Het is zichtbaar als je goed kijkt, maar wanneer ik klaar ben met elke laag spuit ik er een beschermlaag over die mijn verfen een tikkie donkerder maakt en daardoor matched met de bestaande lak.

 

Hierna alle mint paars/lila overal 1 kleur gespoten aangezien er kleurverschil was vanwege hoogstwaarschijnlijk zonlicht(uv).

Ik spuit mijn kleur in dit geval 95% op het veld zodat het hekwerk nog net te zien is en ik deze later kan overlijnen met een zwarte fineliner.

 

Hierna was het tijd om heel de explosie en andere fluor plekken die beschadigd waren opnieuw te airbrushen, eerst afplakken, vol wit en daarna fluor en zo snel mogelijk intercoaten(tussenbeschermlaag).

 

Zoals je ziet is er heel veel art verloren gegaan zoals al het hekwerk, veel zwart lijnwerk, de hele bliksem die erdoorheen loopt en ook de inserts moeten opnieuw.


Ik had voordat ik de fluor kleur gespoten had eerst de bliksem overgetrokken zodat ik deze weer kan gebruiken om alles precies zoals het origineel te krijgen.

De bliksem zit weer op z'n plekkie en het rook is weer wit, daarnaast ook veel lijnwerk gedaan.

Hierna heb ik wat geel moest worden allemaal na gelopen.

 

Hieronder in het gordijn de rode en donkerrode bies terug geairbrushed.

 

Hierna het hoofd van uncle Fester schadevrij gemaakt , alle kleur orange in de inserts gelijk gemaakt, hen grote gedeeltes lijnwerk weer terug gehaald.

Hierna heb ik alle inserts weer fris gemaakt en opnieuw alles nagelopen met dit als resultaat:

 

Hierna was het aan Fred in de spuitkabine om er een hoogwaardige clearcoat(blankelak) overheen te spuiten, deze stap is cruciaal om het veld te voorzien van een extreem sterke beschermlaag.
Deze laag is te vergelijken met de zogenaamde Diamond Plate al niet beter vanwege het opschuren tussen 3 a 4 lagen blanke lak en dit proces een aantal keer te herhalen.

 

Toen was het weer wachten tot het veld uitgebakken is en weer helemaal ready to go is.


Hier het eindresultaat:

 

En dat was weer een compleet flipperveld restauratie!

 

 

Nog wel een dingetje die ik tijdens deze klus mee maakte was dat ik eigenlijk eerst een volledige decal had gekocht zodat ik niet de fluor opnieuw hoefde te spuiten (het explosie gedeelte).
Eerlijk leek me dit makkelijker maar deze Decal was niet volledig op maat, waardoor ik altijd ergens wel zeker 1 tot 2 mm verschil had.

 

Heel mooi maar dan het grappige is dat Ministery Of Pinball 100% kleur garantie vermeld en dit het verschil is geweest:

 

Los van het bliksemgeel , het rood, grijs en fluor wat door veroudering in een speelveld kan afwijken heeft geen enkel Addams Family speelveld vol rood en donker paars bij dat schietding.

 

Ik raad daarom aan bij koop van decals naar zo veel mogelijk velden te kijken of de kleuren overeenkomen na een koop van wat voor decal dan ook, anders terug sturen.


Desnoods zijn deze ten alle tijden op de correcte kleuren te airbrushen door mij.

Dat was um weer!